Başlık metninizi buraya ekleyin
bugday cimi

Buğday Çimi Glüten İçerir mi?

Buğday çimi, genellikle meyve suyu veya atıştırmalık olarak bilinen bir bitkidir ve sağlık meraklıları arasında oldukça popülerdir. İçerdiği bileşenler sayesinde sağlığa sayısız fayda sağlamaktadır. Ancak adından da anlaşılacağı gibi birçok insan taraftan buğdayla ilişkisi ve glüten içerip içermediği merak edilmektedir.

Bu yazımızda buğday çiminin glüten içerip içermediğini sizlere aktaracağız.

Buğday Çimi Glüten İçermez

Buğday çimi, otsu bir bitki olan Triticum Aestivum’un ilk yapraklarından meydana gelir. Bir buğday ürünü olmasına rağmen glüten içermez ve glüten içermeyen diyetlerle birlikte tüketmek oldukça güvenlidir.

Bu, glütenden kaçınan bu yüzden de buğdaya da mesafeli olan insanlar için oldukça şaşırtıcı olabilir. Ancak glüten içermemesinin sebebi uygulanan hasat yöntemleriyle ilgilidir.

Söz konusu bitki sonbaharda ekilir ve ilkbaharın erken dönemlerinde beslenme zirvesine ulaşmış olur. Bu aşamada yaklaşık olarak 8-10 inç (20-25 cm) yüksekliğine kadar büyümüş olur. Glüten içeren olgunlaşmamış buğday tohumları hala zemine yakın veya zeminin altında bir seviyedeyken, hasat makinelerinin onlara ulaşamadığı bir zaman diliminde hasat edilir. Daha sonra glüten içermeyen çeşitli ürünlere doğal olarak işlenir.

Daha basit anlatmak gerekirse buğday çimi, glüten içeren buğday tohumları henüz filizlenmeden hasat edilir ve bu yüzden hiçbir şekilde glüten içermez.

Kontamine Riski Olabilir

Hasat uygulamaları iyi şekilde uygulanmazsa tüm buğday çimi türleri glüten kontaminasyonuna uğrayabilir. Glüten içeren olgunlaşmamış buğday tohumlarının henüz zemine yakın olduğu 10 günlük dönem dışında hasat edilirse glüten ile bulaşmaya sebep olabilir.

Ayrıca glüten içeren buğday ürünleri üreten fabrika veya tesislerde aynı ekipmanların kullanılması çapraz bulaşma riski oluşturabilir.

Glüten tüketimi çoğu insan için kolay sindirebilir olsa da çölyak hastalığı veya glüten duyarlılığı olan kişiler için ciddi problemlere sebep olabilir.

Sonuç

Buğday çimi genellikle meyve suyu, atıştırmalık, toz ve kapsüller gibi farklı şekillerde satılan glüten içermeyen bir buğday ürünüdür. Fakat yanlış hasat uygulamaları veya fabrikalarda yaşanan çapraz bulaşma sebebiyle glüten ile komantine olabilir. Bu yüzden daha güvenilir olması için yalnızca glütensiz sertifikalı buğday çimi ürünlerini tercih etmeniz oldukça önemlidir.

Son Yazılar